FORGOT YOUR DETAILS?

Leden Aquarellisten

 

Het begin van de aquarelvereniging

De 'Noordelijke Aquarellisten' is een vereniging van professioneel werkende kunstenaars die de aquareltechniek beoefenen. 'Water-color' staat ook voor ongrijpbaar en raadselachtig. Pure kleur opgelost in water, immaterieel, bijna niets dus. In hun werk laten de Noordelijke Aquarellisten zien dat waterverf  een verrassend schildermedium is, met andere eigenschappen dan olieverf.

In café De Beurs in Groningen kwamen de eerste 'Noordelijke Aquarellisten' in 1982 bij elkaar: Bert-Jan Botschuyver, Jan van Loon en Jan Velthuis.
Leden van het eerste uur zijn: Jan van der Scheer, Herman van Hoogdalem, Ben van Voorn en Gerard van de Weerd.  Riny Bus en Dorry van de Winkel versterkten al in  het begin de vereniging .
Ze werden het eens over de doelstelling van de nieuwe vereniging: het propageren en stimuleren van de aquarel als volwaardige schildertechniek naast olieverf en acryl. Door het organiseren van groepstentoonstellingen wilden ze aquarellen van professioneel niveau onder de aandacht brengen van een breed publiek.

In de loop der jaren veranderde de samenstelling van de groep..

De leden exposeren regelmatig gezamenlijk als groep en zetten zich in voor de promotie van de aquarel. Er bestaan weliswaar veel liefhebbers voor deze techniek, maar 'water-color' staat ook voor ongrijpbaar en raadselachtig. Pure kleur opgelost in water, immaterieel, bijna niets dus. In hun werk laten de Noordelijke Aquarellisten zien dat waterverf  een verrassend schildermedium is, met andere eigenschappen dan olieverf.

 

De 'stille kracht' die kan uitgaan van een simpele aquarel  is een bijzondere eye-opener voor hen die zich ervoor openstellen. En, zoals Folkert Haanstra het indertijd verwoordde bij de opening van een van de tentoonstellingen in het Groningse Pictura:

Wie door de aquarel wordt overmand, komt in een rijk gezegend land
Slechts één gemis houdt er nog stand: "Was alles maar zo transparant" - Folkert Haanstra

TOP